PSA Çalışma Prensibi Nedir?

Kurutucu ve filtre grubundan geçirilmiş temiz ve kuru hava, azot jeneratörlerine gelir. PSA (Pressure Swing Adsorption) prensibine göre çalışan bu sistemde iki adet adsorpsiyon kolonu bulunmaktadır. Bu kolonların içinde, özel yataklama destekli yüksek kalite ve uzun ömürlü CMS’ler (carbon molecular sieve) bulunur. Adsorpsiyon kolonlarının alt kısmından sisteme giriş yapan basınçlı hava, kolon boyunca ilerler.

CMS’lerdeki gözenek boyutu oksijen molekülünden (O2 : 0.28 nm) büyük, nitrojen molekülünden (N2 : 0.32 nm) ise küçüktür. Bu sayede kolonu boyunca ilerleyen oksijen molekülleri, CMS granülleri tarafınca tutulur ve daha büyük olan azot molekülleri serbest halde sistem çıkışına doğru ilerler.

Azot Gazı Üretimi

Oksijence doygun CMS içeren adsorpsiyon kolonu, oksijen boşaltımı (rejenerasyon) işlemine geçerken, rejenerasyon işlemini tamamlamış olan diğer kolon devreye girer ve azot üretimi (adsorpsiyon) prosesine devam eder.

Adsorpsiyon kolonları bu şekilde sırası ile, bir süre adsorpsiyon ve bir süre rejenerasyon yaparak, sürekli bir azot gazı üretimi sağlar.Uygulamaya göre süresi değişen adsorpsiyon ve rejenerasyon işlemleri solenoid vanalar ile otomatik olarak kontrol edilir.

PSA azot jeneratörleri, bu şekilde tandem çalışarak, duruşa gerek kalmadan 7/24 azot gazı üretebilmektedir.